Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel XIII. - Merre induljak? Útvonalak, tippek kirándulóknak! 3. rész - Ság hegy

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel XIII. - Merre induljak? Útvonalak, tippek kirándulóknak! 3. rész - Ság hegy

 

Merre induljak? Útvonalak, tippek kirándulóknak!

3. rész - Ság hegy

A mai túra tippem talán kevésbé ismert, de annál szebb útvonal lesz. Ez sem hosszú szakasz, így véleményem szerint könnyedén teljesíthető. De adok majd egy ötletet, hogy mivel tudjátok kiegészíteni ezt a látnivalót, ami a közelben lesz.

Szerintem egy nagyon szép részt láthattok hazánkból, ha felsétáltok a Ság hegyre, amely Celldömölknél található, Vas megyében. Amikor már majdnem elértek a hegy lábához, akkor észre fogtok venni egy különlegesebb épületet, ami a Kemenes Vulkánpark. Érdemes megnézni, hiszen az ország egyetlen vulkanológiai kiállítása itt található. (Ne felejtsétek el megnézni a nyitva tartását).

Utána egy rövid kaptató jön, majd egy kialakított parkoló, ahol meg tudtok állni, ha kocsival mentek. Itt található egy fogadó, mely előtt egy kőoszlop idézi fel Eötvös Lóránd híres geofizikai kísérletét, amit anno itt végzett el.

 

Érdekesség, hogy nem csak lépcsők vezetnek felfele, mert pár évvel ezelőtt az Eragon című film forgatása miatt átalakították kicsit a régi bányautat.

 

Itt láthattok egy képet a film forgatási helyszínéről:

forrás: Wikipedia.org

 

A hegyen bazaltot bányásztak, melyet először a rómaiak használtak fel a Borostyánút és a Savaria kialakításához. A modern kori bányaművelés a 20. század elején kezdődött, itt-ott még lehet látni erre utaló jeleket. Ha bejárjátok a tanösvényt, akkor láthatjátok az egyikori vulkáni tevékenység nyomait is, mint például az utolsó kitörés kürtőbe szilárdult láváját. Amikor pedig, kiértek a Vulkánösvényről, akkor egy gyönyörű látvány fog titeket fogadni. Feltárul elétek a nagy bányaudvar és a kráter csodás világa. Érdemes végig követni a táblákat, mely a végén felvezet titeket a Trianoni-kereszthez. Ez az emlékmű az 1930-as években épült a kemenesaljai polgárok adományaiból. Nagyon szép innen, fentről a kilátás, még a közkedvelt Somló is kirajzolódik.

Szerintem ez így együtt egy érdekes és látványos program lehet. Ha van időtök, akkor menjetek át a Somlóra is, ahol a neves borászatoknál megtudtok picit pihenni.

 

Szóval irány a szabad!

 

Túracipőt & kulacsot fel! Na meg egy Cerbona Sport finomságot hogy az energiával biztosan ne legyen gond! ;)