Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel XXI. - A boldogsághormon és az edzés kapcsolata

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel XXI. - A boldogsághormon és az edzés kapcsolata

A boldogsághormon és az edzés kapcsolata!

 

Te is sokszor érzed azt edzés után, hogy oké-oké elfáradtál, de mégis feltöltődtél és elönt egyfajta boldogságérzet?

Ez nem véletlen.

.

 

A mozgás a testre és a lélekre is jó hatással van és nélkülözhetetlen az életben. Több kísérlet bizonyította már be, hogy pár évvel megnövelheti az élettartamot és persze az életminőséget is a rendszeres sportolás. Emellett tökéletes módja, hogy a napi stresszt levezesd és felfrissülj. Igen, sokszor nehéz elindulni és kell hozzá akaraterő, hogy inkább a futócipőt vedd fel és ne a kanapéba huppanj bele, de a fizikai aktivitás után jön ez a szuper érzés, amit fentebb írtam és tudod, hogy megérte a befektetett munkát

 

Minek köszönhető ez az érzés?

Nagyrészt az endorfin nevű hormonnak, ez ugyanis a boldogsághormon, ami egy erőteljes hatású kémiai anyag, melyet az agy nagyobb mennyiségben termel sportolás közben. Általában bármilyen fizikai kimerültséggel járó testmozgás képes kiváltani a boldogsághormon termelődését és a jótékony hatását. Remélem te is megtapasztaltad már, hogy milyen az úgynevezett jóleső fáradtság érzet! Ha, nem, akkor sincs gond, mert bármikor elkezdheted a sportolást és hidd el, jönni fog!

 

 

Mindig olyan célokat tűzz ki, amiket tudsz teljesíteni és, ha sikerült, akkor a sikerélmény is boldogságérzetet okoz, és pozitív energiákat szabadít fel. Nem mellesleg még több motivációt ad a további sportoláshoz.

 

Remélem sikerült meghoznom a kedvedet egy kis mozgáshoz! Hidd el, megéri! Az meg csak hab a tortán, hogy mennyi sportág közül válogathatunk. Találd meg a számodra legkedvesebb mozgásformát és élvezd!

 

Itt a nyár, gyere menjünk, kirándulni, mozogjunk együtt odakinn ;)