Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel XVIII. - Miért hasznos a SUP és mit kell tudni róla?

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel XVIII. - Miért hasznos a SUP és mit kell tudni róla?

Miért hasznos a Stand Up Paddle (SUP) és mit kell tudni róla?

 

Szerintem már ki lehet jelenteni, hogy hazánkban is elterjedt, vagy egyre inkább elterjedtebb a SUP, az az teljes nevén a Stand Up Paddle.

Na de, honnan jött ez az őrület, és miért imádják az emberek?

Attól eltekintve, hogy már az ősi afrikaiak és dél amerikaiak is használtak saját készítésű kenukat és egyéb ehhez hasonló vízi járműveket, a SUP bő 60 évvel ezelőttről Hawaiiról indult. Az ottani szörfösök oktatás céljára és a hullámok hiánya miatt alakítottak ki ilyesmi eszközöket. Magyarországon kb. 7-8 éve jelent meg és azóta egyre elterjedtebb, ami nem is csoda, mert szuper eszköz. Én is imádom, és el is mondom, hogy miért:

 

A Stand Up Paddle, annyit jelent, hogy állva evezés, ezért is ilyen egyedülálló az evezős sportok között (mert nem ülve, hanem elsősorban állva használják). A SUP-ozás egy szuper, a természetben végzett olyan mozgásforma, ami fejleszti az egyensúlyérzékedet, a koordinációdat, az állóképességedet, de közben tulajdonképpen strandolsz. Persze, ez tőled függ, hogy mennyit evezel és milyen minőségben, de mondhatni játszva edzel és fejlődsz. A friss levegő, a természet hangja és a nyíl víz egyfajta relaxációt is nyújt ehhez az élményhez.

 

Ha unod már a klasszikus SUP-ot, vagy a klasszikus jógát, akkor próbáld ki a SUP JÓGÁT, vagy a KUTYÁS SUP-ot, mert már ezek a mozgásformák is egyre több helyen és időpontban elérhetőek.

 

Ha pedig, kezdő vagy, akkor pár tipp: ne állva kezdj el evezni, először próbáld ki térdelve, vagy akár ülve. Ha felálltál, akkor középen helyezkedj el kis terpeszben és itt nyugodtan használ már az eveződet „támaszként”.

 

 

Hogyan válassz SUP-ot és milyen felszerelés kell hozzá: létezik túrázásra és versenyzésre is alkalmas példány. A kezdőknek a túra verzió a legjobb választás, mert az stabilabb. Amit pedig ne hagyj otthon az a SUP táskástul, benne a szkeg, bokapánt, emellé pedig még szükséged lesz egy pumpára, evezőre és sok helyen mellényre is, na meg a strand cuccokra. De, ha nem szeretnél egyből befektetni egy ilyen eszközbe (mert nem 10 forint egy deszka), akkor az a jó hír, hogy a legtöbb helyen lehet már bérelni is.

 

Szinte bárhol és bármikor SUP-ozhatsz. Én is mentem már az evezés kedvéért, de azért is, hogy csak napozzak a deszkán, vagy hogy kipróbáljam a jóga gyakorlatokat ezen az eszközön is, vagy csak minél beljebb, hogy elhagyjuk a fürdőzőket és a vízhatlan táskából elő tudjuk varázsolni a kis hangfalunkat és csak mi chillezzünk azon a részen. Szuper kimenni a napfelkeltére vagy a nagynyugtára és vannak olyan komolyabb figurák is, akik hűvösebb időben neoprén ruhában mennek a vízre a SUP-pal.

 

Remélem kedvet kaptatok egy kis vízi kalandozáshoz ;)