Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel XIV. - Mikor milyen Sport élelmiszert fogyassz?

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel XIV. - Mikor milyen Sport élelmiszert fogyassz?

 

Mikor, milyen SportÉlelmiszert fogyassz?

 

Ebben a blogbejegyzésben arról fogok írni, hogy melyik sport termékünket mikor érdemes elfogyasztanod, hiszen ez is hozzá járul a teljesítményedhez és egészségedhez.

A Cerbona direkt kifejlesztett olyan szeleteket, amelyek inkább a mozgás szerelmeseinek szól, de nem is ez benne a legszuperebb (szerintem), hanem hogy gondoltak arra, hogy legyen külön olyan, amit edzés előtt – közben – és/vagy utánra ajánl a gyártó. Nem mindegy, hogy mit fogyasztunk ilyenkor. Csak nem indul el senki egy nagy csülök után futni… ugye?!

 

Szóval a Cerbona mindegyik időszakra kínál megoldást, hiszen a SPORT termékek között megtalálhatók, a direkt ezeknek az eltérő periódusoknak az élettani igényeire optimalizált könnyű és finom szeletek. Mindegyikre igaz, hogy többféle ízben készülnek és azokat a formulákat tartalmazzák, melyekre a szervezetnek az adott szakaszban a legnagyobb szüksége van

 

Kezdjük az elején, hogy sportolás előtt mit javaslunkHa épp reggel van időd kocogni, akkor tökéletes választást jelenthetnek ezek a szeletek, hogy ne üres hassal indulj el és az emésztés ne terhelje le túlságosan a gyomrodat, szerveidet, de legyen energiád. Sportolónként ráadásul a hagyományostól eltérő igényeid lehetnek, hiszen egyénenként változik, hogy mozgás előtt mennyi idővel optimális a táplálékot elfogyasztanod. Itt mindenképp érdemes kitapasztalnod, hogy neked mi a megfelelő időpont. Én például szeretem (persze nem teljesen közvetlen) a mozgás előtt a zabkásákat is. Nekem nem kell gluténmentes kását választanom, de ezek is megtalálhatóak a kínálatunkban.

 

Ha pedig hosszabb edzést terveztél, akkor a folyamatos folyadékpótlás mellett próbáld ki azokat a speciális  termékeinket, amiket kifejezetten erre a célra fejlesztettünk. A Cerbona Sport Energy termékek egyéb cukrok helyett izomaltulózt (Palatinose™) tartalmaznak, így fogyasztást követően kisebb mértékű vércukorszint-emelkedést okoz, mint az egyéb cukrokat tartalmazó termék. Ha nagyon megdobná a vércukorszintet, akkor utána nagyon vissza is tudna esni, ez pedig nem túl jó edzés/versenyzés közben. Magnéziumot is tartalmaz, ami részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul a fáradság és a kifáradás csökkentéséhez, illetve a normál izomműködéshez.

…és , hogy miért ne hanyagold el mozgás után a táplálkozást? 

 

Az edzés folyamán a glikogén- és a fehérje tartalékaink jelentősen csökkenek, viszont ezek szükségesek az izmok és a sérült szövetek regenerálódásához. Ezért ajánlott edzés után a fehérje és a szénhidrát raktárakat visszatölteni. A fehérjében gazdag termékeket, pont erre a célra ajánljuk. Nem csak hasznosak, de finomak is és a szeletek mellett találsz fehérjében gazdag puffasztott rizsszeletetmüzlit és zabkásákat is.

 

Az étkezés mellett azonban nagyon fontos a folyadékpótlás is, nem csak meleg időben! A folyadékhiány komoly negatív élettani hatásokkal, egészségügyi kockázatokkal járhat! Ezért fogyassz mindig elegendő mennyiségű és minőségű italt, hogy a szervezeted kellően hidratált maradjon.

Neked melyik (lesz) a kedvenc sport terméked?