Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel I. - Sportolás hideg időben

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel I. - Sportolás hideg időben

A korlátozások alatt is próbálj meg a lehetőségeid figyelembe vétele mellett sportolni, hiszen ez nem csak a fizikai, de a mentális egészség érdekében is fontos. Ráadásul szabadtéren, a friss levegőn egyénileg megengedett az edzés, de mivel egyre hidegebb kint az idő így összegyűjtöttem pár hasznos információt, hogy mire érdemes figyelned, mit érdemes ilyenkor felvenned, hogy a sport örömet is okozzon és hasznos is legyen.

 

Kültéri mozgás esetén semmiképp se öltözz túl melegen, tehát amikor elindulsz, akkor még azt kell érezned, hogy kicsit fázol, aztán persze a mozgás hatására ez az érzés el fog tűnni. Válassz kifejezetten a sportoláshoz készült ún. technikai pólót, ami elvezeti a test felületéről az izzadtságot, így nem fogsz a rád tapadó nedves ruhától megfázni. Öltözz mindig az adott időjárásnak megfelelően és rétegesen a tökéletes szigetelés érdekében. Az öltözék kiválasztásánál fontos a periférikus védelem is, tartsd melegen a lábakat és kezeket, mert hidegben a szervezet kevesebb friss vért juttat a végtagokba és többet a test középső részeibe, ahol a létfontosságú szervek vannak.

 

Az öltözék mellett a másik fontos terület a sportolásnál az energia és táplálékbevitel, vagyis mit és mikor fogyassz! Cerbona mindegyik időszakra kínál megoldást, hiszen a SPORT termékek között megtalálhatók, a direkt ezeknek az eltérő periódusoknak az élettani igényeire optimalizált könnyű és finom szeletek. Mindegyikre igaz, hogy többféle ízben készülnek és azokat a formulákat tartalmazzák, melyekre a szervezetnek az adott szakaszban a legnagyobb szüksége van. Sportolás előtt például ezeket érdemes elfogyasztanod. Ha épp reggel van időd kocogni, akkor tökéletes választást jelenthetnek ezek a szeletek, hogy ne üres hassal indulj el és az emésztés ne terhelje le túlságosan a gyomrodat, szerveidet, de legyen energiád. Sportolónként ráadásul a hagyományostól eltérő igényeid lehetnek, hiszen egyénenként változik, hogy mozgás előtt mennyi idővel optimális a táplálékot elfogyasztanod. Itt mindenképp érdemes kitapasztalnod, hogy neked mi a megfelelő időpont. Ha pedig hosszabb edzést terveztél, akkor a folyamatos folyadékpótlás mellett próbáld ki azokat a speciális  termékeinket, amiket kifejezetten erre a célra fejlesztettünk. És, hogy miért ne hanyagold el mozgás után a táplálkozást?

 

Az edzés folyamán a glikogén- és a fehérje tartalékaink jelentősen csökkenek, viszont ezek szükségesek az izmok és a sérült szövetek regenerálódásához. Ezért ajánlott edzés után a fehérje és a szénhidrát raktárakat visszatölteni. A fehérjében gazdag termékeket, pont erre a célra ajánljuk. Nem csak hasznosak, de finomak is.

 

 

Az étkezés mellett azonban nagyon fontos a folyadékpótlás is, mert bár a hidegnek köszönhetően a test látszólag nem igényel annyi folyadékot a futás során, mint nyáron, de ennek ne dőlj be, a folyadékhiány komoly negatív élettani hatásokkal, egészségügyi kockázatokkal járhat! Ezért fogyassz mindig elegendő mennyiségű italt, hogy a szervezeted kellően hidratált maradjon.