Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel XII. - Merre induljak? Útvonalak, tippek kirándulóknak! 2. rész - Ingókövek

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel XII. - Merre induljak? Útvonalak, tippek kirándulóknak! 2. rész - Ingókövek

 

Merre induljak? Útvonalak, tippek kirándulóknak!

2. rész - Pákozdi ingókövek

 

Az előző részben a Balaton irányába mentünk és a Csobáncról csodálhattuk meg a magyar tengert, most pedig egy olyan helyet mutatok be, ahonnan a Velencei-tónak szép a látképe.

 

Ez a hely, pedig a pákozdi ingókövek és környéke. Én azt javaslom, hogy ha autóval mentek, akkor a Velencei-tó északi partján fekvő Pákozdról és azon belül a Bella-tótól induljatok el, mert itt van egy kialakított parkoló, rögtön a túraútvonal mellett. Ha busszal mennétek, akkor Pákozdon szálljatok le és szintén a Bella-tó irányába induljatok el.

 

Jól kialakított, könnyen járható utakon tudtok menni, így szerintem gyerekekkel is vállalható szakasz. Terepfutók közkedvelt edzőhelyszíne a környék, de nem csak futókkal, akár mountain bike-osokkal és lovasokkal is találkozhattok. Készüljetek arra, hogy nem túl erdős utak visznek az ingókövekhez, így, ha naposabb időben mentek, akkor vigyetek magatokkal naptejet, sapkát, elegendő innivalót. A füves fennsíkon nincs túl sok jelzés, szóval figyeljétek, hogy merre mentek, mert könnyű eltévedni. Ezért is mellékelek ide egy térképet, amit jó, ha magatokkal visztek és amin megjelöltem ezzel a szép rózsaszínnel a Bella-tó és az ingókövek helyét:

forrás: Pinterest

 

Említettem, hogy csodás kilátás nyílik a Velencei-tóra, szóval, ha megtaláljátok a Pogány-követ, ami több szabálytalan gránitsziklából áll, akkor onnan már meg is csodálhatjátok a tavat és kvázi az egész Velencei-hegységet. Keleti irányban észre vehetitek a legmagasabb pontot, a Meleg-hegyet. Az ingókövek területét 1953-ban nyilvánították védetté. Az egymáson egyensúlyozó kövek, olyanok mintha emberek építették volna, pedig a környezet hozta létre. Az idők során a szél és a víz által erodált gránitfelszín keményebb sziklái nem pusztultak le, így idővel kiemelkedtek a környezetükből, ezzel létrehozva az ingókő formákat. Ennek a leghíresebb része a Kocka, mely egyik élén egyensúlyoz a többi sziklán és mégis kibillenthetetlen. Általában innen is készül a legtöbb fotó.

Szóval nem csak a Balaton látképe szép, hanem a Velencei-tóé IS pazar! Ha időtök engedi, akkor keressétek fel a nem rég épült kilátót Velencén, a Bence-hegyen(Bence-hegyi kilátó). Innen nem csak a tó, de a Budai-hegység és a Vértes is látszódik. Mielőtt elindultok, nézzétek meg a nyitvatartását és arra is készüljetek, hogy fizetős a kilátó. (ezek az adatok tájékoztató jellegűek).

 

Szóval irány a szabad!

 

Túracipőt & kulacsot fel! Na meg egy Cerbona energiapótlót ;)