Recept ajánló

Hagyományos Zserbó

Panni
Panni
2020.12.22 00:00
Hagyományos Zserbó
Egy hagyományos zserbó recept a nagymama receptkönyvéből, egészségesebben elkészítve.
Eleinte bonyolultnak tűnhet a sütemény elkészítése, azonban könnyebb megsütni mint gondolnád. Süsd meg te is, és várd a vendégeket ezzel az isteni desszerttel.

 

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 50 g cukor
  • 200 g vaj
  • 100 ml langyos tej
  • 2 db tojás
  • 15 g élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 300 g darált dió
  • 500 g baracklekvár (lehettöbb is, kevesebb is, ízléstől függően) 
  • 15-20 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj

 

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni. 
  2. A lisztben keverjük el a puha vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a sót, a tojásokat és végül az élesztős tejet. 
  3. Alaposan keverjük el, amíg egy puha tészta nem lesz belőle(hatúl keménynek tűnik a tészta, akkor adjuk hozzá egy kis langyos tejet). 
  4. Válasszuk 3 felé és hagyjuk pihenni 10-15 percet. 
  5. Gyúrjuk ki a tésztát téglalap alakúra(igazítsuka tepsi méretéhez a nagyságát a tésztának). 
  6. Helyezzük az első réteg tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük meg a fél adag baracklekvárral, majd szórjuk meg a darált dió felével. 
  7. Kicsit szurkáljuk meg villával és ismételjük meg ezt a folyamatot még egyszer. 
  8. Helyezzük fel az utolsó(harmadik)réteg tésztát is, szurkáljuk meg és hagyjuk az egészet pihenni 40 percig. 
  9. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük készre a sütit 40 perc alatt. 
  10. Ha már teljesen kihűlt a tészta, a vajjal megolvasztott étcsokololádét kenjük a tetejére és várjuk meg amíg megszilárdul.

 

Ez után a tészta már szeletelhető is, jó étvágyat hozzá grinning face with big eyes