Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel IV. - A méz, ezúttal kicsit másképp

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel IV. - A méz, ezúttal kicsit másképp

A méz természetes és egészséges édesítőszer, de ne csak erre használd, ennél jóval több:

A méz fő összetevője a fruktóz, azaz gyümölcscukor, amelynek a felszívódása lassabb, mint a fehér cukoré, így, ha ezt fogyasztod, akkor tovább fenn marad a vércukorszinted és nem esik vissza hamar. De nem csak emiatt szuper, tele van ásványi anyaggal, mint például kálcium, magnézium, vas, réz, foszfor, mangán, cink, nátrium, kálium és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6 és C-vitamint is tartalmaz.

 

A mézek színe eltérő, az árnyalat attól függ, hogy milyen fajta és milyen növényből „készült”. A sötétebbek, mint például a fenyő vagy pitypang gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, mangánban és rézben.

Nagyon FONTOS, hogy a jó tulajdonságait tönkre teheti a 40° feletti hőmérséklet!

 

Na de az elfogyasztásán kívül még számos módon tud hozzá járulni az egészséghez és szépséghez:

Szuper és tápláló arcmaszk:

A méz értékes tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat juttat a bőrbe, ezért hasznos  alapanyaga szokott lenni a különféle pakolásoknak és maszkoknak.

 

Készítsd el saját, tápláló arcmaszkodat házilag:

  • Hozzávalók:
    • 1 evőkanál natúr joghurt
    • 1 teáskanál méz
    • 1 tojásnak a sárgája

Ezeket az összetevőket keverd el jó alaposan, majd a masszát vidd fel a bőrödre. Kb. 15-20 percig hagyd hatni, majd utána langyos vízzel öblítsd le.

Mézes hidratáló kézápoló, ami télen még szükségesebb:

Az a sok értékes összetevő, ami ebben a csoda folyadékban van, hidratáló és bőrpuhító hatású. Télen a hideg időjárásnak köszönhetően még inkább kiszárad a kezünk, ezért itt egy szuper kis recept a megelőzésre:

 

Mézes kézápoló:

  • Hozzávalók:
    • 1 evőkanál méz
    • 1 evőkanál almaecet
    • 1 evőkanál kókuszolaj

Keverd össze ezt a három alapanyagot, majd dörzsölt alaposan a kezedbe és a körömágyaidba. Hagyd hatni kb. 10 percig, majd öblítsd le langyos vízzel.

 

Rengeteg féleképpen fel lehet még használni a mézet, úgy hogy hatásos is legyen. Ilyen például a fokhagymás méz, ami elsőre kicsit furcsán hangzik, de amilyen érdekes, olyan jó! Például elveszi a fokhagyma erős illatát és csípős ízét, ezen kívül pedig rendkívül egészséges:

Elkészítés:

  • Pucolj meg pár fokhagymát
  • Majd tedd bele egy kis üveg mézbe,
  • Aztán tedd félre 1-2 hétre… ééés az a helyzet, hogy készen is vagy!

Ha türelmesen vársz, akkor látni fogod, hogy sötétebb színű lesz a méz a fokhagymának köszönhetően, és amikor megkóstolod, akkor érzékelheted majd, hogy a fokhagyma elvesztette a szagát és a csípősségét. Viszont a hasznos tulajdonságai megmaradnak, mint például, hogy remek baktériumölő hatása van, tehát tisztítja és fertőtleníti a szervezetet.

Desszertnek pedig tökéletes választás lehet a finom és könnyű mézes müzliszelet! Mert a desszert sem maradhat ki, ugye?!