Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel VIII. - Fitneszlabda az íróasztalnál

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel VIII. - Fitneszlabda az íróasztalnál

Fitneszlabda az íróasztalnál?

Rengetegen végzünk ülő munkát és tudjuk, hogy nem a legegészségesebb dolog egész nap ücsörögni, de hát mit lehet tenni?!

Létezik egy jó megoldás erre a problémára ...

... azon kívül, hogy munka előtt vagy után sportolunk kicsit és átmozgatjuk az elgémberedett végtagjainkat. (erről majd később.. ) Szóval van ez a csodás fitneszlabda, amit valahol fitballnak vagy esetleg gym ballnak hívnak. Ez a tárgy több méretben is elérhető, hiszen valakinek kisebbre, másnak pedig nagyobbra van szüksége, hogy helyesen tudjon rajta ülni. Ez az egyszerű labda igen előnyös találmány, mert egyrészt szuper edző gyakorlatokat lehet vele csinálni, másrészt egyre jobban elterjedt, hogy hasznos lehet az irodában is. Igen, az irodában… ami most sokunknak az otthonát jelenti, mert home office-ban dolgozik a vírus miatt. Én pedig nem gondolom, hogy mindenkinek akad otthon egy tökéletes irodai széke.. a klasszikus ülő alkalmatosságon való üléshez pedig, semmilyen izomaktivitásra nincs szükség.

Na de, hogy ez miért lesz jó neked?

Mert javít a tartásodon és megdolgoztatja kicsit pl. a hasizmodat, így erősítve a törzsedet. Ettől függetlenül könnyű rajta helytelen tartással ülni, szóval, ahhoz, hogy kényelmes és hasznos is legyen, a törzs, csípő és lábizmokat is használnod kell.

 

NÉHA…

elég csak időnként használni, mert úgy van ténylegesen értelme, ha végig szabályosan ülsz a labdán és valljuk be, nagyon nehéz 8 órán keresztül tökéletesen ülni (nekem pl. az). Így például 20-30 perces időintervallumokra ülj át rá, mert ezt a kis időt biztosan tökéletesen végig tudod ücsörögni. Ez a pici változás javítja a tartásodat és visz egy kis „színt” az irodai/home office életedbe.

Ne feledd, hogy megfelelő méretű fitneszlabdát válassz és tartós ülésnél a térdszög nem lehet kevesebb, mint 90°. A fitball-on való ülés nem erősíti meg egy szempillantás alatt a core izmokat, viszont megfelelően használva, fokozatosan beépítve hasznodra válhat.

 

U.I.: mozogjatok sokat a friss levegőn, mert ez a legjobb prevenciós gyakorlat és bocsi, de ezt szívem szerint mindig ide írnám!