Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel IX. - Irodai munka, 1-2 trükk és gyakorlat, hogy megőrizd az egészséged

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel IX. - Irodai munka, 1-2 trükk és gyakorlat, hogy megőrizd az egészséged

 

Ülőmunkát végzőknek 1-2 trükk és 1-2 könnyed gyakorlat az egészségmegőrzés érdekében:

 

Az előző bejegyzésben azt ígértem, hogy kitérek arra, hogy ha irodai munkád van és sokat kell egy helyben ülnöd, akkor milyen trükköket tudsz bevetni az egészséged érdekében.

 

Vannak a kicsi, de praktikus megoldások!

Például, ha tudod, hogy picit hosszabb telefonbeszélgetésed lesz, akkor azt állva/ sétálva csináld. A másik, hogy, ha van lift az épületben, akkor is inkább a lépcsőt válaszd. Emellett figyelj oda a folyamatos folyadékpótlásra, körülbelül fél óránként igyál megfelelő mennyiségű innivalót.

 

Mi van még az apróbb trükkök mellett?

Mindig javaslom a természetben való mozgást, sportolást, de most egy olyan átmozgató gyakorlatsort fogok leírni, amit az irodában vagy otthon is könnyedén elvégezhetsz az asztalodnál a székeden ülve! Csak 5 gyakorlatról van szó és hidd el megéri!

 

1.

Tehát csak az irodai székedre van szükséged, amin nagyon fontos, hogy helyesen ülj! Majd nyújtsd magasra a jobb karodat, mialatt a bal karodat a csípődre teszed és vegyél egy nagy levegőt. Kilégzés közben hajolj balra, majd belégzéssel vissza középre a kiinduló pozícióba. Ha ez megvolt, akkor kartartás cserével csináld meg a másik oldalra is. A vállad, karod és törzsed a gyakorlat alatt maradjon egy síkban!

 

2.

Megint egyenes ülés lesz a kiinduló helyzet. Ha ez megvan, akkor dőlj előre, úgy, hogy közben nyújtott karral levegő kifúvás közben magastartást fogsz csinálni. Majd vissza a kiinduló pozitúrába.

 

3.

Tökéletes ülés közben húzd ki magad majd a bal kezedet a jobb térdedre tedd, a jobb kezeddel, pedig karold át a széked támláját, így kilégzéssel együtt törzscsavart tudsz csinálni. Természetesen a másik irányt se hagyd ki!

 

4.

Ha forgó széken ülsz, akkor riszáld meg kicsit a derekadat jobbra-balra folyamatosan, úgy hogy közben a talpad nem mozdul el a földről. Eközben a hasadat tartsd behúzva!

 

5.

Az utolsó kis feladat pedig nem ülős lesz, de nem kell a székedtől messze menned. Állj a széked mögé kb. 2 lépés távolságra, majd fogd meg a háttámláját az ülésnek és engedd le mélyen a mellkasodat. Tehát a karjaid vízszintesen lesznek a combjaid pedig függőlegesen.

 

Mindegyik gyakorlatot ismételj meg többször (legalább 5x)!

 

Már ezzel a pár perces feladatsorral is hozzá járulsz az egészséged megőrzéséhez és még jól is fog esni munka közben kicsit átmozgatni az elgémberedett végtagjaidat..