Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel XVII. - Miért kell neked kerékpár?

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel XVII. - Miért kell neked kerékpár?

Miért kell neked kerékpár?

 

Belegondoltál már abba, hogy a kerékpározás egy olyan sportág, amit nemtől, kortól, helyszíntől függetlenül szinte bárhol bárki simán csinálhat? A kisebbeknek már nagyon aranyos futóbiciklik vannak, a nagyobbaknak pedig határ a csillagos ég. Gondolok itt országútira, trekkingre, mountain bike-ra, vagy például az iszonyatosan menő fonott kosaras városira, de tényleg akár elektromos kerékpárral is mehettek.  Nem véletlenül lett napjainkban ilyen felkapott, hiszen tekerhetsz erdőben, városban, országúton és akár otthon is szobabiciklivel is.

A saját fonottkosarasom ;)     ... és egy részlet a legutolsó túránkból, úton a Balaton felé

Szerencsére egyre több kerékpárút épül(t) hazánkban is, melyek használatával biztonságosan tudtok haladni. Itt viszont muszáj megemlítenem, hogy mennyire fontos a kerékpáros bukósisak használata! Higgyétek el, hogy sokszor segített már másokon és egyáltalán NEM ciki! A másik, ami inkább kényelmi kérdés, hogy ha hosszabb útra mentek, akkor szerintem szerezzetek be egy kerékpáros nadrágot, mert ez egy csoda találmány.

 

Mondtam, hogy extra kerékpárutak épültek? Nos, vajon hol készült a kép?

 

Rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre a rendszeres kerékpározásnak, mint például hogy növeli az oxigénfelvevő képességet és kiválóan edzi a keringési rendszert, ezáltal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Így talán egyszerűbben hangzik, hogy: tekerés közben emelkedik a légzésszám, fokozódik a szív munkája, nő a pulzus, a vérnyomás és élénkül a vérkeringés, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt jóval több oxigén jut el, mint nyugalmi helyzetben. A rendszeres biciklizés javítja az állóképességet, a terhelhetőséget és erősíti az immunrendszert. Természetesen segít a fogyásban és megelőzi az elhízást.

 

Szuper szabadidős tevékenység az egész családnak, mert mindenki együtt végezheti. A kerékpározás például nem terheli úgy az ízületeket, mint a futás, így idősebb korban is remek mozgásforma. A szabad levegő és a szép táj, pedig a lelkünket is feltölti. Nem utolsósorban pedig ez egy környezetbarát közlekedési eszköz, ami még jobban növeli azt a tényt, hogy miért kezdj el kerékpározni (ha eddig még nem tetted volna).

 

 

Ha hosszabb útra mész, akkor nyugodtan csúsztass a zsebedbe, vagy kerékpáros táskádba egy Cerbona Energy szeletet, hiszen hosszú távon könnyű „eléhezni”. (Igen, a triatlonosoknál ez egy létező és sokszor használt kifejezés nem véletlenül.)

 

Remélem kedvet kaptatok egy kis guruláshoz ;)