Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel V. - Pár trükk, hogy ne plusz kilókkal kezdődjön az újév!

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel V. - Pár trükk, hogy ne plusz kilókkal kezdődjön az újév!

Közeleg az év legmeghittebb ünnepe, a Karácsony. Remélem Te is épp annyira várod már, mint én. A legtöbben szerintem már ki is találtátok a karácsonyi menüt, ami valószínűleg idén sem a strandformáról fog szólni … ugye, hogy ugye?! Ezzel persze nincs is baj, mert a Karácsonyhoz a finom ételek is hozzá tartoznak.

Éppen ezért összeszedtem pár apró, de fontos dolgot, amire ha jobban oda figyelsz, akkor nem plusz kilókkal fogod kezdeni a várva várt 2021-es évet

 

Lassítsd a szénhidrát felszívódását!

Ahhoz, hogy a vércukorszinted egyenletes maradjon, és ez által később éhezz meg, többnyire lassan felszívódó szénhidrátokat kell enned. Ilyenek például a zöldségek és a hüvelyesek. Szóval egészítsd ki a főételedet párolt zöldséggel és/vagy salátával. Emellett még úgy tudod lassítani a szénhidrát felszívódását, ha más étellel kombinálod, mint például fehérjével, rosttal és zsíradékkal. A rostban gazdag étkezés jobban eltelít és egészségesebb is. Ezek lehetnek a zöldségek, saláták és különféle savanyúságok is. Ez így már nem is hangzik olyan rosszul ugye?!

 

Viszont fontos az egyensúly ... 

... nem szabad csak lassan felszívódó szénhidrátokat enni vagy csak ilyet meg csak olyat… valamit például kifejezetten a vitamin- és a szénhidráttartalma miatt kéne fogyasztani. Ilyenek például a gyümölcsök nagy része.

 

Mind emellett ne felejts el sok folyadékot inni!

Minden jó tulajdonsága mellett abban is segít, hogy ha iszol például az étkezéseid előtt kb. 30 perccel egy nagy pohár vizet, akkor csökkenti a túlevés lehetőségét.

 

Szóval nem kell lemondani a finom karácsonyi menüről ...

... csak jobban oda kell figyelni, hogy mit mivel eszel és mennyit. Ha pedig van rá egy kis időtök (akár) a családoddal, akkor menjetek ki sétálni, túrázni esetleg kocogni a szabadba. Nem csak azért, hogy kicsit felpörgesse az anyagcserét, hanem azért is hogy jobban érezzétek magatokat és felfrissüljetek testileg és lelkileg.

 

Jó készülődést kívánok Mindenkinek!