Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel XI. - Merre induljak? Útvonalak, tippek kirándulóknak! 1. rész - Csobánc

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel XI. - Merre induljak? Útvonalak, tippek kirándulóknak! 1. rész - Csobánc

 

Merre induljak? Útvonalak, tippek kirándulóknak!

1. rész - Csobánc

 

Muszáj először egy olyan helyet bemutatnom és felhívnom rá a figyelmet, ami annyira szép és jól megközelíthető, hogy biztosan kedvet kapj a túrázáshoz! Na meg, hogy már ma indulni akarj!

Szóval nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én személy szerint imádok a Balatonban gyönyörködni messziről, közelről, sup-ról, egyszóval mindenhonnan, mert mindegyiknek meg van a maga bája. Viszont most, hogy jobb kerülni a tömeget, kicsit messzebbi balatoni látképet javasolnék, így az első ajánlásom Csobánc vára! Már az oda vezető út is pazar, mert már ekkor körbe vesznek a tanúhegyek. Lent a hegy aljában, Gyulakeszi mellett le tudod tenni a kocsidat a kialakított parkolóban. Ha busszal mennél, akkor a Gyulakeszi postánál szállj le és kövesd a Z jelzést. 

Aztán indulhat is a kis túra felfele. Teljesen jól kialakított úton lehet feljutni, végig turista jelzésekkel tarkított ösvényen. (Bár azért arra készüljetek, hogy sokszor durvább köves az út, vulkáni tanúhegy révén.)

Viszont több pihenőt is be lehet iktatni, mert jó párszor meg „kell” állni gyönyörködni a tájban (erre a célra 1-2 helyen akad egy kis pad).

 

Ha pedig felértél, akkor látni fogod, hogy sajnos a várból nem maradt túl sok minden, de nem akarok mindent elárulni… egy pár soros kis olvasmányban el tudjátok olvasni, hogy mi a vár történelme.

A kilátás pedig… hmm zseniális minden oldalról! Balaton, hegyek… de, tudod, ha nem hiszed, járj utána!

 

A javaslatom, hogy vigyél magaddal természetesen italt és pár könnyen elfogyasztható falatot, szeletet, mert nem minden nap tud az ember ilyen környezetben piknikezni, szóval, ha befér egy pléd, akkor a kis füves részen szuper pihenőt tarthatsz. Sajnos pad nincs túl sok fent és kialakított pihenőhely se. (Lent a parkoló mellett található ilyen helység).

Szerintem kezdésnek ez tökéletes választás, mert nem túl hosszú, de annál szebb túraútvonal. Még egy tipp a végére: szerintem, ha meg tudjátok oldani, akkor hétközben menjetek, mert akkor tényleg alig fogtok másokkal találkozni (persze, csak a covid-19 miatt).

 

Túracipőt & kulacsot fel! Na meg egy Cerbona szeletet ;)