Recept ajánló

Almás pite

Panni
Panni
2021.11.02 00:00
Almás pite
Ki ne szeretné az almás pitét? Főleg, ha az a nagyi receptje szerint készül, és igazi, finom őszi alapanyagokból áll. Ráadásul egy kis elszántsággal bármikor elkészíthető és garantáltan mindenkinek ízleni fog! A tésztát pedig készíthetjük akár félig zabpehelylisztből, félig sima sütőlisztből is, hogy igazán omlós és laktató legyen :)

Hozzávalók

 

A tésztához:
A töltelékhez:
  • 2,7 kg alma (a piténkhez a Gála vagy Golden a legjobb választás)
  • 150 g barna cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 40 g zabpehely

A tetejére

  • 1 db tojás

 

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 C° és készítsünk elő egy nagyjából 40 x 25 cm-es tepsit.
  2. Egy nagy edénybe szitáljuk bele a liszteket, a sütőport és a porcukrot, és sót, majd keverjük el őket jó alaposan
  3. A vajat vágjuk kockákra és adjuk hozzá a liszthez. Mérjük ki a kókuszolajat is és adjuk hozzá a többi alapanyaghoz. 
  4. Kezdjük el, kézzel összegyúrni a tésztát, addig, amíg morzsás nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a tejfölt és a 2 tojás is.
  5. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát a tejföllel és tojással, és osszuk két részre. Tekerjük mindkét részt fóliába, és tegyük őket a hűtőbe
  6. Ezután mossuk meg az almákat, majd hámozzuk meg őket. Ezt követően egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le az összes almát (a legjobb ehhez pl. egy tökreszelő)
  7. Ha elkészültünk az almák lereszelésével, akkor a kezünkkel nyomkodjuk ki a reszeltalmákból az extra levet és kinyomkodott almát tegyük egy nagyobb tálba
  8. Adjuk hozzá az almához a cukrot (vagy cukorhelyettesítőt), a fahéjat, és a zabpelyhet. Keverjük el őket jól, úgy, hogy egy közel homogén almareszelékes massszát kapjunk.
  9. Most térjünk vissza a tésztákhoz és egy enyhén lisztes felületen gyúrjuk ki az egyiket a tepsi méreteinek megfelelően. Fontos, hogy próbájuk meg szép egyenletes vasgatságúra nyújtani mindenhol. Helyezzük a tepsibe és szurkáljuk meg villával (a villa lyukasztásnak fontos szerepe van, mert, ha elfelejtjük, akkor sütérkor az almákból felszálló gőz kiszakítaná a tésztát, amit a lyukasztással tudunk megelőzni).
  10. Ezután merjük rá az almát a tészára, és oszlassuk el szép egyenletesen
  11. Most gyúrjuk ki a másik tésztát is, és tegyük az almás rétegre. Szintén egy villával szurkáljuk meg a tészta tetejét, majd kenjük le felső részét tojással.
  12. Végül tegyük a tésztánkat a sütőbe, és süssük körülbelül 30 percig (amíg a teteje szép aranybarnára kezd pirulni)

Kész is vagyunk, már szeletelhetjük is slightly smiling face