Ki ne szeretné az almás pitét? Főleg, ha az a nagyi receptje szerint készül, és igazi, finom őszi alapanyagokból áll. Ráadásul egy kis elszántsággal bármikor elkészíthető és garantáltan mindenkinek ízleni fog! A tésztát pedig készíthetjük akár félig zabpehelylisztből, félig sima sütőlisztből is, hogy igazán omlós és laktató legyen :)
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 2,7 kg alma (a piténkhez a Gála vagy Golden a legjobb választás)
- 150 g barna cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 40 g zabpehely
A tetejére
- Melegítsük elő a sütőt 200 C° és készítsünk elő egy nagyjából 40 x 25 cm-es tepsit.
- Egy nagy edénybe szitáljuk bele a liszteket, a sütőport és a porcukrot, és sót, majd keverjük el őket jó alaposan
- A vajat vágjuk kockákra és adjuk hozzá a liszthez. Mérjük ki a kókuszolajat is és adjuk hozzá a többi alapanyaghoz.
- Kezdjük el, kézzel összegyúrni a tésztát, addig, amíg morzsás nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a tejfölt és a 2 tojás is.
- Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát a tejföllel és tojással, és osszuk két részre. Tekerjük mindkét részt fóliába, és tegyük őket a hűtőbe
- Ezután mossuk meg az almákat, majd hámozzuk meg őket. Ezt követően egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le az összes almát (a legjobb ehhez pl. egy tökreszelő)
- Ha elkészültünk az almák lereszelésével, akkor a kezünkkel nyomkodjuk ki a reszeltalmákból az extra levet és kinyomkodott almát tegyük egy nagyobb tálba
- Adjuk hozzá az almához a cukrot (vagy cukorhelyettesítőt), a fahéjat, és a zabpelyhet. Keverjük el őket jól, úgy, hogy egy közel homogén almareszelékes massszát kapjunk.
- Most térjünk vissza a tésztákhoz és egy enyhén lisztes felületen gyúrjuk ki az egyiket a tepsi méreteinek megfelelően. Fontos, hogy próbájuk meg szép egyenletes vasgatságúra nyújtani mindenhol. Helyezzük a tepsibe és szurkáljuk meg villával (a villa lyukasztásnak fontos szerepe van, mert, ha elfelejtjük, akkor sütérkor az almákból felszálló gőz kiszakítaná a tésztát, amit a lyukasztással tudunk megelőzni).
- Ezután merjük rá az almát a tészára, és oszlassuk el szép egyenletesen
- Most gyúrjuk ki a másik tésztát is, és tegyük az almás rétegre. Szintén egy villával szurkáljuk meg a tészta tetejét, majd kenjük le felső részét tojással.
- Végül tegyük a tésztánkat a sütőbe, és süssük körülbelül 30 percig (amíg a teteje szép aranybarnára kezd pirulni)
Kész is vagyunk, már szeletelhetjük is