A Churros, a híres spanyol fánk, szerintem a világ egyik legfinomabb desszertje. Kívül ropogós, belül puha és az izének senki nem tud ellenállni.
De nem is kell, hiszen most egészségesebben is elkészítheted csökkentett szénhidráttartalmú lisztből és cukorhelyettesítővel. Süsd meg te is még a farsangi szezon alatt.
Hozzávalók:
A fánkokhoz:
A szóráshoz
A tálaláshoz
Elkészítés:
- Először a szóráshoz keverjük össze a cukrot és a fahéjat egy lapos edényben és tegyük félre.
- Kezdjük el alacsony hőfokon melegíteni az olajat, hogy amire kész a tésztánk tudjuk is kisütni a fánkokat.
- Amíg az olaj melegszik készítsük el a tésztát. Egy lábasban, közepes hőfokon keverjük össze a vizet, a vajat, a cukrot és a sót.
- Csökkentsük a hőfokot és keverjük hozzá a lisztet, majd főzzük és keverjük folyamatosan, amíg a keverék össze nem áll és sima nem lesz.
- Rakjuk át a tésztát egy nagy keverőtálba, és hagyjuk kihűlni kb. 5 percig.
- Adjuk hozzá a kihűlt masszához a vaníliát és a tojást majd azonnal keverjük el robotgéppel. Addig keverjük, amíg össze nem áll és csomómentes nem lesz. Lehet, hogy az elején darabosnak tűnik, de ne ijedjünk meg, össze fog állni idővel.
- Tegyük a tésztát egy csillaghegyes nyomózsákba és nyomjunk az olajba kb. 10 cm hosszúságú fánkokat. Használjunk ollót vagy kést a tészta vágásához, hogy egyenletes vége legyen.
- Hagyjuk aranybarnára sütni, oldalanként kb. 2 percig majd csöpögtessük le egy papírtörlőn.
- Ahogy lecsöpögött a fánkokról a fölösleges olaj, forgassuk a fahéjas-cukros szorásba.
Tálaljuk melegen, csokoládé vagy karamell öntettel, de mindenképp gyorsan, mert várni fogják a rajongók ;)