Recept ajánló

Citromos-mákos torta eperrel

Panni
Panni
2022.03.01 00:00
Citromos-mákos torta eperrel

Köszöntsük együtt a tavaszt egy isteni gyümölcsös-mákos tortával! Bár ebben a finomságban sok-sok mindent kombináltunk, de a végeredmény ennek ellenére mégis egy harmonikus gyümölcsös, krémes sütemény. Készítsd el egy hétvégi ebéd mellé, és meglátod, olyan finom lesz, hogy még a húsvéti ünnepi menühöz is ezt fogja kérni tőled a család ;)

 

Hozzávalók

Elkészítés:

 

  1. Elsőként a habtejszín felét melegítsünk fel a mikróban 2 percig, amíg forrni nem kezd. Majd vegyük ki, és adjuk hozzá a fehér csokit, és tegyük félre, állni. Időnként kevergessük meg, hogy a csoki szépen, egyenletesen beleoldódjon a tejszínbe. Ha a keverékünk kihűlt, tegyük a hűtőbe.
  2. Most melegítsük elő a sütőt 180 C° fokra, és vajazzunk ki egy tortaformát.
  3. Egy közepes edényben pedig keverjük össze a szárazanyagainkat, vagyis a lisztet, mákot, sütőport, és a sót.
  4. Majd egy másik edényben, habverővel keverjük össze nedves anyagainkat, vagyis a vajat, cukrot, citromlevet, és citromhéjat, és a keverést egész addig folytassuk, amíg a keverékünk kicsit világosabb színű nem lesz. Ha kész vagyunk, akkor keverjük hozzá egyesével a tojásfehérjéket, és végül a maradék tojást, de ezt már a fehérjéjével együtt tegyük.
  5. Ha kész vannak a száraz és nedves keverékeink, akkor öntsük össze őket és dolgozzuk el a létrejövő masszát, amíg egy sima tésztát nem kapunk.
  6. Most merjük a tésztát a tortaformába szép egyenletesen, és süssük 35-40 percig. 
  7. Amíg sül a tészta, készítsük el a habot. Ehhez elsőként a már lehült fehércsokis habunkat vegyük ki a hűtőből, és dolgozzuk össze a maradék hideg habtejszínnel. Addig keverjük habverővel, amíg kemény csúcsok nem formálódnak benne.
  8. Közben a sütőben lévő tésztát teszteljük szúró próbával, hogy belül is átsült-e, és ha kész, vegyük ki hűlni.
  9. Ha kihűlt, vágjuk vízszintesen félbe, és az alsó felének a tetejét kenjük meg eperlekvárral. Szórjuk meg eperrel, és kenjünk rá egy réteg habtejszínt. Ezután helyezzük rá a második lap tésztát majd ennek a tetejére kenjük rá a maradék habtejszínt. Végül díszítsük eperrel.


Kész is vagyunk, jó étvágyat hozzá slightly smiling face