Ennek a sütinek kicsit hosszabb az elkészítési ideje, de az íze biztosan kárpolotni fog azért a pár óráért, amíg elkészítitek!
Eljött az adventi időszak, és nincs is annál jobb érzés, mint együtt várni az ünnepet, készülődni, és közösen sütni valami finomat. Készítsd el ezt az isteni finomságot egy családtagoddal vagy egy barátoddal és meglátod, nem csak a sütin tudtok osztozni majd, hanem az élményen is ;)
Nem is beszélve arról, hogy így sokkal gyorsabban is kész lesztek!
Hozzávalók
A tésztához:
A karamellhez:
A csoki mousse-hoz:
- 115 g étcsokoládé
- 30 g vaj
- 120 ml habtejszín
- 12 g cukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 teáskanál örölt fahéj
- 1 csipet só
A csoki ganache-hoz:
- 90g étcsokoládé
- 30g vaj
- 120ml tejszín
- kakaópor
Elkészítés:
- Először is készítsük el a tésztánkat
- Ehhez elsőként a vajat és a cukrot keverjük alacsony fokozaton habosra egy botmixerrel.
- Majd adjunk hozzá egy tojást.
- Következő lépésként adjuk a tésztához az összes száraz hozzávalót, és keverjük őket össze.
- Vegyük ki a tésztát a tálból, és formázzuk lapos kerek korong formájúra.
- Csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy jól dermedjen meg.
- Ha eltelt a 30 perc, akkor vegyük ki a tésztát, és egy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kör formára.
- Tegyük át a kivajazott pite formába és alaposan nyomkodjuk bele, majd tegyük vissza újra a hűtőbe egy órára pihenni.
- Ezután melegítsük elő a sütőt 180 fokra és ha letelt a pite phentetésére szánt idő, akkor tegyük be a tésztát sülni 30 perce. Akkor lesz kész, ha a tészta széle már kicsit kezd pirulni.
- Hagyjuk a tésztát kihűlni, és kezdjük el a karamellt elkészíteni.
- Ehhez először egy nagy, vastag aljú serpenyőben melegítsük fel a cukrot közepesen alacsony vagy közepes lángon. Fontos, hogy ne keverjük túl gyakran, hanem hagyjuk, hogy a cukor elkezdjen olvadni.
- Amikor ez megtörténik, akkor időnként keverjük meg az olvadt cukrot.
- Amikor az olvadt cukor már elkezd barnulni, akkor kell hozzákevernünk a vajat, majd a sót, és végül a tejszínt. Ennél a fázisnál forntos, hogy most viszont gyorsan keverjünk, egész addig, amíg homogén krémmé nem válik. a masszánk.
- Végül a masszát vegyük le a tűzről, és egy szitán öntsük át egy edénybe és hagyjuk kihűlni.
- Ezután készítsük el a csokikrémet.
- Elsőként a csokit és a vajat vágjuk kis darabokra és vízgőz felett olvasszuk fel őket.
- Ha felolvadtak, vegyük le az edényt a tűzről és keverjünk hozzá az olvadt csokihoz egy tojás sárgáját.
- Vegyünk elő két üres edényt. Az egyikben verjünk habosra egy a tojás fehérjéjét, sóval, míg a másikba pedig a öntsük a tejszínt.
- Adjuk az olvasztott csokihoz a karamellás krémet, majd a tejszínt két részletben. Fontos, alaposan keverjük el, majd adjuk közben adjuk hozzá a vaníliát és a fahéjat is.
- Végül pedig keverjük a krémhez a tojásfehérjét, de figyeljünk rá, hogy ne törjük össze a habot és ne keverjük túl a krémet. Végül tegyük az így elkészített és ízesített krémet a hűtőbe hűlni.
- Legvégül pedig készítsük el a csoki ganachet.
- Ehhez először forraljuk fel a tejszínt, és öntsük rá a darabokra vágott csokira és vajra.
- Hagyjuk állni nagyjából 5 percig, majd keverjük el és evvel a ganache kész is.
- Nincs más hátra mint a pite összeállítása.
- Elsőként a karamellás-csokis krémet kenjük a tésztára
- Majd pedig a csoki ganachet egyengessük el a krém tetején.
- Végül ízlés szerint hintsük meg egy kis kakaóporral a tetejét, és dekoráljuk kedvünk szerint.
- Ha van még türelme a családtagjainknak és nem kezdik el azonnal elfogyasztani a sütit, akkor még hagyhatjuk egy kicsit állni ezt a finomságot a hűtőben, hogy teljesen összeérjenek az ízek ;)
Kész is vagyunk, jó étvágyat hozzá