Recept ajánló

Csokis-pisztáciás kalácskák

Panni
Panni
2021.10.19 00:00
Csokis-pisztáciás kalácskák
A kelt tészták közül ez az egyik kedvenc! Mi a családban csak úgy hívjuk: "babka", ami egy kis fonott kalácsra emlékeztet. A rengeteg ízesítési varáció közül, ezúttal a csokis-pisztáciás változatot fogom megmutatni nektek. Próbáljátok ki ti is, meglátjátok, teljesen odalesztek érte ;)

 

Hozzávalók

 

A tésztához:
  • 500 g liszt
  • 30 g cukor
  • 1 teáskanál só
  • 7 g élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 275 ml tej
  • 75 g vaj
  • 2 db tojás
A krémhez:

A sziruphoz:

  • 75 ml viz
  • 70 g cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat

 

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez a lisztet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a citromhéjat tegyük egy nagy tálba és keverjük jól össze.
  2. Öntsük a tejet és a vajat egy kis edénybe, és óvatosan melegítsük fel, amíg a vaj elolvad, majd tegyük félre őket, amíg langyosra hűlnek.
  3. Ha már langyos lett a tej-vaj keverékünk, akkor fokozatosan adjuk hozzá a liszthez, a tojásokkal együtt fontos, hogy a tojásokat egyesével adagoljuk a keverékhez), és közben folyamatosan keverjük a kialakuló masszát, míg egy egybeálló tésztát kapunk (figyeljük a tészta állagát, mert lehet, hogy nem kell az összes tej). Addig kell gyúrnunk, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz (ez várhatóan 10-15 percet vesz igénybe).
  4. Ha kész vagyunk a tésztánkkal, tegyük egy olajozott tálba, fedjük le fóliával, és hagyjuk kelni körülbelül egy jó órát, vagy amíg nagyjából kétszeresére megkel!
  5. A töltelék elkészítéséhez tegyük a vajat és a csokoládét egy másik kicsi, de hőálló tálba, majd pedig helyezzük egy edény forró víz fölé melegedni. Addig melegítsük a víz fölött, amíg teljesen fel nem olvad a csoki és vaj. ha kész vagyunk, vegyük le a tűzről, és egy kis habverővel keverjük hozzá a porcukrot és a kakaóport. Majd tegyük félre, amíg a krém kenhető állagúra vissza nem hül.
  6. Térjönk vissza a tésztához, amit tegyünk egy enyhén lisztezett felületre és nyújtsuk téglalap alakúra (kb. 40x60 cm méretűre). Kenjük a tölteléket a tészta felére és a töltelék tetjét szórjuk meg a pisztáciákkal.
  7. Hajtsuk a fedetlen tésztát a pisztáciával megszórt töltelékre, és óvatosan nyomjuk őket össze.
  8. Egy éles késsel vágjuk fel a tésztát 2–2,5 cm vastag csíkokra. Egyesével csavarjuk meg néhányszor a kapott tésztaszálakat saját maguk körül hosszában, majd az egyik csíkot vegyük fel és egyik végét a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk közé szorítva tekerjük a tésztát az ujjaink köré, hogy kis kalács vagy csiga alakot kapjunk.
  9. A kialakult csiga vagy kalács alakú sütiket tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe, és fedjük le a tálcát egy fóliával, és tegyük félre újra még kellni kb. 45 percre. (fontos, hogy a fóliát ne tegyük szorosan a tepsire, hanem maradjon hely a tésztának, hogy tudjon kelés közben emelkedni).
  10. Amíg a tészta kel, melegítsük elő a sütőt 175 fokra
  11. Ha letelt a kelesztésre szánt idő, tegyük tésztát az előmelegített sütőbe hagyjuk sülni 20 percig.
  12. Amíg a tészta sük, készítsül el a szirupot. Ehhez melegítsük fel a vizet annyira, hogy a cukor elolvadjon majd várjuk meg, hogy a kapott szirup kihűljön és kissé besűsűrödjön.
  13. Ha megsültek a kalácsok, locsoljuk meg őket a sziruppal és újra várjunk addig, míg a forró kalácsok kihűlnek.

Kész is vagyunk, jó étvágyat hozzá slightly smiling face