Ki ne szeretné a sajttortát? Már önmagában ellenállhatatlan, de ha még egy kis eperszósszal is feldobjuk, akkor tuti nem lehet rá nemet mondani. A torta alapjához, keksz helyett ráadásul használhattok zabpelyhet, és így egy még finomabb és még könnyebb süteményét kaptok eredményként.
Hozzávalók
A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 230 g tejföl
- 100 g tejszín
- 2 tojás
- 180 g cukor
- 2 evőkanál keményítő
- 1 citrom héja és leve
- vaníliarúd
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra és vajazzunk ki egy tortaformát.
- Olvasszuk meg a vajat és keverjük össze először a zabpehellyel, majd a többi hozzávalóval.
- Nyomogassuk az alapot egyenletesen a tortaforma aljára, majd tegyük be a sütőbe sülni 10 perce. Fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni és majd csak utána tegyük rá a következő réteget. Eközben a sütőt vegyük alacsonyabb hőfokra (körülbelül 150 C fok).
- Készítsük el a sajtkrémet. Ehhez először keverjük össze az összes alapanyagot alaposan egy habverővel. Figyeljünk rá, hogy ne maradjanak a krémbe csomók, majd merjük rá a zab rétegre. Egy kanállal simítsuk el a krémet és tehetjük is be a sütőbe 50 percre sülni. A tortaformát kívülről vonjuk körbe fóliával és tegyük egy másik tepsire, amiben 1-2 cm víz áll. A sajttortánál ugyanis nagyon fontos, hogy vízgőzben süljön, mert csak így fogj jól átsülni és közben nem szárad ki.
- Ha letelt az idő, akkor állítsuk le a sütőt és nyissuk ki az ajtaját, majd hagyjuk még állni benne a sütit 30 perce.
- Ha a 30 perc is letelt akkor hagyhatjuk teljesen kihűlni, ami kb 6 óra. Hűtőbe is tehetjük ha már teljesen kihűlt, hogy összeérjenek az ízek és hűvös legyen a sütemény, mert a sajttorta valójában hüvösen, hidegen az igazi.
- Közben készítsük el az eperszószt, amit készülhet akár friss, akár fagyasztott eperből is. Ehhez egy kis edényben melegítsük fel a gyümölcsöt és keverjük hozzá a többi alapanyagot. Ha kész, várjuk meg amíg kicsit kihűl majd merjük rá a tortára.
Kész is, jöhetnek az édesség rajongók, jó étvágyat hozzá