Recept ajánló

Fahéjas csiga

Panni
Panni
2021.09.07 00:00
Fahéjas csiga
Az egyik őszi kedvenem a fahéjas tekercs. A tökéletes süti, amit akár reggelire, akár uzsonára, vagy akár krémsajtos krémmel, desszertnek is elkészíthetsz. A receptből nagyjából 10 db közepes méretű csiga lesz, így jut az egész családnak, de akár a fagyasztóba is bedobhatod, hogy mindig legyen valami édesség készen. Fogyasszátok frissen és melegen, mert úgy az igazi ;)

 

Hozzávalók

 

Tészta:

Töltelék:

Krém:

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a tejet langyosra és szórjuk a tetejére az élesztőt. Hagyjuk egy keveset állni, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a tojás sárgáját és az olvasztott vajat. Keverjük el alaposan egy kézi mixerrel.
  2. Adjuk hozzá a kimért lisztet és egy kevés sót. Kezdjük el keverni egy fakanállal, amíg el nem kezd összeállni egy golyóvá. 
  3. Cseréljük le mixer fejét, egy dagasztó tartozékra és kezdjük el dagasztani a tésztát. Nagyjából 8 percet vesz igénybe, hogy a tészta teljesen összeálljon. Ha nagyon ragacsos a tészta, akkor óvatosan 1-2 kanál liszt hozzáadásával tudjuk a ragacsos állagot eltűntetni. Ha valaki inkább kézzel dagasztana, természetesen az is jó módszer, csak valamivel tovább fog tartani, mintha géppel tennénk.
  4. Tegyük a tésztát egy kivajazott tálba, majd takarjuk le. Hagyjuk kelni nagyjából 60-90 percig. Akkor jó, ha a kelés során körülbelül a 2x-esére nőtt az eredeti méretnek.
  5. Ha letelt az idő, akkor egy lisztezett deszkán kezdjük el gyúrni a tésztát téglalap alakúra. Ha megfelelő vastagságú a tészta, akkor kenjük meg puha vajjal és szórjuk meg cukorral és fahéjjal.
  6. A téglalap hosszabbik oldalától kezdve tekerjük fel a tésztát és jól zárjuk le a végét.
  7. Vágjuk tekercsekre és helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe őket. Ahogy a recept elején is beszéltünk róla, úgy érdemes kalkulálni, hogy nagyjából 10 db csiga fog kijönni az elkészített tésztánkból.
  8. Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe 20-25 percre, és süssük aranybarnára a csigáinkat.
  9. Tulajdonképpen készen is vagyunk és akár fogyaszthatjuk így is, de ha egy kicsit is ínyencnek tartjátok magatokat, akkor készíthetünk hozzá még krémsajtos szószt is ... és úgy az igazi, majd meglátjátok ;)
  10. A szószhoz keverjük össze a por eritritet, krémsajtot, vajat és vaníliát majd kenjük meg a csigákat ... éééés most vagyunk kész, kóstoljátok csak meg!

Jó étvágyat hozzá slightly smiling face