Recept ajánló

Fahéjas szív

Panni
Panni
Fahéjas szív
Ezt a receptet legjobban úgy tudnám jellemezni, hogy a tökéletes maradékmentő reggeli. Egyrészt azért tökéletes, mert a sok-sok édesség és ünnepi menü után jó egy kicsit visszatérni az egészségesebb reggeli finomság irányába, másrészt, mert ezúttal tényleg olyan alapanyagokra építettem, amelyeket már fel kellett használnom és semmiképp sem szerettem volna megválni ezektől. Plusz ehhez a recepthez pont így, kicsit túléretten jó a banán. :) Több opciót írok az elkészítéshez, így te is tudsz válogatni a hozzávalók közül.
Próbáld ki Te is!

 

Hozzávalók

 

A tésztához

A töltelékhez

Opcionálisan készíthetsz mázat a tetejére, ehhez a következőkre lesz szükséged:

 

Elkészítés:

 

  1. Első lépésként melegítsd langyosra a tejet, majd keverd el benne a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Tedd félre és hagyd felfutni. A megfelelő eredmény érdekében fontos, hogy a tej valóban csak langyos legyen!
  2. Ezután szitáld egy tálba a lisztet és adj hozzá egy csipet sót.
  3. Majd egy külön tálba keverd össze a cukrot és a tojást.
  4. Közben olvaszd fel a vajat
  5. Következő lépésként pedig keverd hozzá a liszthez a cukros masszát majd csorgasd hozzá a vajat is és gyúrd össze az egészet. (Amikor már szépen leválik a kezedről és a tál széléről is, akkor lesz jó a tészta)
  6. Ezután fedd le és keleszd körülbelül 1 óráig a duplájára nő.
  7. Pihentetés után gyúrd át a tésztát egy picit újra, majd nyújtsd ki téglalap alakúra. 
  8. Közben a sütőt melegítsd elő 180 °C fokra.
  9. Ha kinyújtottad a tésztát, akkor kend meg az olvasztott vajjal, majd szórd meg a cukorral és a fahéjjal.
  10. Ezután csavard fel, de úgy, hogy a hosszú oldalát kezd el először feltekerni a feléig, majd a másik oldalát tekerd fel ugyanígy a feléig. Ha jól csináltad, akkor a tészta középen kellene összeérnie a két egymással szemben felcsavart résznek.
  11. Most egy éles kés segítségével vágd fel körülbelül ujjnyi szeletekre.
  12. Béleld ki a tepsit sütőpapírral és helyezd bele úgy a csigákat, hogy legyen köztük bőven hely és közben a csigák alsó részét szív formába kicsit csípd össze.
  13. Majd újra takard le a csigákat és keleszd még körülbelül 20-30 percig.
  14. Ezt követően pedig az előmelegített sütőben 180 °C fokon 20-25 perc alatt süsd készre.
  15. Tipp: Ha szeretnél mázat a tetejére, akkor a sütési idő alatt el tudod készíteni hozzá: nem túl nagy fordulatszámon egy robotgép segítségével keverd össze az alapanyagokat és akkor öntsd a tésztára amikor még meleg. 
  16. Ennyi az egész, készen is vannak a finom, puha szív alakú csigák.

 

Jó étvágyat hozzá!