Recept ajánló

Karácsonyi kuglóf

Panni
Panni
2020.12.18 00:00
Karácsonyi kuglóf
Egy olasz eredetű karácsonyi finomság, amit nehéz lesz nem egy ültő helyünkben elfogyasztani. Igaz, az elkészítése több órát igénybe vesz, de a kelesztési idő alatt csomagolhatunk ajándékokat, vagy díszíthetjük a fát. A végén minden időt megér ez a könnyed, puha, édes kalács, rumos gyümölcsökkel fűszerezve.

 

Hozzávalók:

 

  • 180 ml víz
  • 3 tojás sárgája
  • 2 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál vanília kivonat
  • 490 g liszt
  • 105 g cukorhelyettesítő
  • 1 evőkanál instant élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 115 g sótlan vaj(szobahőmérsékleten) 
  • 225 g aszalt gyümölcs vegyesen (áfonyacseresznye, meggy, szilva, barack)  
  • 60 ml barna rum 

 

Elkészítés:

  1. Egy tálban habverővel keverjük össze a vizet, a tojássárgáját, a tojásokat, a héjakat és a vaníliát.
  2. A dagasztó tartozékkal keverjük el a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Majd keverjük el benne a tojásos keveréket is, amíg a tészta kezd összeállni. 
  3. Adjuk hozzá a vajat és dagasszuk tovább 5 percig. A tészta puha és ragacsos lesz. 
  4. Tegyük egy enyhén olajozott tálba és fóliával fedjük le. Egy enyhén meleg hőmérsékletű helyen 1 óra 30 percig hagyjuk kelni. 
  5. Egy másik tálba áztassuk be a kicsire felaprított, aszalt gyümölcsöket a rumba. Keverjük meg többször, hogy a rum teljesen befedje az aszalványokat.(legalábbegy órát álljon). 
  6. Keverjük bele a rumos gyümölcsöket a tésztában és dolgozzuk el alaposan. Tegyük a tésztát a kuglóf formába és fedetlenül, hagyjuk kelni további 1 órát. 
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük készre a sütit 40 perc alatt.(hanagyon pírul, fedjük le sütőpapírral)
  8. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Már fogyasztható is.

 

Jó étvágyat grinning face with big eyes