Recept ajánló

Mákos-meggyes bejgli

Panni
Panni
2020.12.08 00:00
Mákos-meggyes bejgli
Az ünnepi készülődés egyik elengedhetetlen része a bejgli sütés. Varázsolj ünnepi hangulatot otthonodba és süsd meg ezt a finomságot a családdal vagy barátokkal. Ezer fajta ízesítési lehetősége van a bejglinek, mi most megmutatjuk a hagyományosnak egy megújult változatát.

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 200 g vaj
  • 10 g friss élesztő
  • 150 ml tej
  • 50 g por eritritol
  • 1 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 10 g bourbon vaníliás cukor

A töltelékhez:

 

A kenéshez

  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés:

  1. Egy kisebb edénybe öntsük bele a tej felét(75ml),morzsoljuk bele az élesztőt és adjuk hozzá a cukrot, majd keverjük el jól és hagyjuk felfútni.
  2. Egy másik kisebb edényben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozza a másik felét a tejnek, az egy tojássárgáját, az egy citrom reszelt héját, az egy csipet sót es a vaníliás cukorhelyettesítőt.
  3. Egy nagy edénybe mérjük ki a lisztet és keverjük el benne a két másik edény tartalmát. 
  4. Ne gyúrjuk túl a tésztát, csak épp álljon össze egy golyóvá. Majd hagyjuk pihenni 20 percig.
  5. Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A töltelék összes hozzávalóját mérjük ki egy edénybe és keverjük el alaposan. 
  6. A tésztát válaszuk 3 felé(ebbőlhárom közepes méretű bejgli fog kijönni), majd egy lisztes felületen gyúrjuk ki a tésztát téglalap alakúra majd a hosszabbik oldalán kicsit tekerjük fel a szélét. 
  7. Merjük a tésztára a tölteléket és oszlassuk el egységesen, majd tekerjük fel, ügyelve arra, hogy a tészta ne törjön meg. 
  8. Rakjuk egy sütőpapírral bélelt tálba majd az 1 egész tojás és az egy tojássárgájának a keverékével jól kenjünk meg. Várjunk kicsit míg a máz megszárad és ismételjünk meg újból, amíg a tojáskeverék el nem fogy. 
  9. Tegyük a tésztát a sütőbe és 185 fokon süssük készre 35-40 perc alatt.(halátjuk, hogy a teteje már nagyon pirul akkor kész van a tészta). 
  10. Vegyük ki kihűlni és már lehet is fogyasztani.

Próbáljatok ellenállni a sütés közbeni illatoknak grinning face with big eyes , jó étvágyat