Az ünnepi készülődés egyik elengedhetetlen része a bejgli sütés. Varázsolj ünnepi hangulatot otthonodba és süsd meg ezt a finomságot a családdal vagy barátokkal. Ezer fajta ízesítési lehetősége van a bejglinek, mi most megmutatjuk a hagyományosnak egy megújult változatát.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g liszt
- 200 g vaj
- 10 g friss élesztő
- 150 ml tej
- 50 g por eritritol
- 1 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 10 g bourbon vaníliás cukor
A töltelékhez:
A kenéshez
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
Elkészítés:
- Egy kisebb edénybe öntsük bele a tej felét(75ml),morzsoljuk bele az élesztőt és adjuk hozzá a cukrot, majd keverjük el jól és hagyjuk felfútni.
- Egy másik kisebb edényben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozza a másik felét a tejnek, az egy tojássárgáját, az egy citrom reszelt héját, az egy csipet sót es a vaníliás cukorhelyettesítőt.
- Egy nagy edénybe mérjük ki a lisztet és keverjük el benne a két másik edény tartalmát.
- Ne gyúrjuk túl a tésztát, csak épp álljon össze egy golyóvá. Majd hagyjuk pihenni 20 percig.
- Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A töltelék összes hozzávalóját mérjük ki egy edénybe és keverjük el alaposan.
- A tésztát válaszuk 3 felé(ebbőlhárom közepes méretű bejgli fog kijönni), majd egy lisztes felületen gyúrjuk ki a tésztát téglalap alakúra majd a hosszabbik oldalán kicsit tekerjük fel a szélét.
- Merjük a tésztára a tölteléket és oszlassuk el egységesen, majd tekerjük fel, ügyelve arra, hogy a tészta ne törjön meg.
- Rakjuk egy sütőpapírral bélelt tálba majd az 1 egész tojás és az egy tojássárgájának a keverékével jól kenjünk meg. Várjunk kicsit míg a máz megszárad és ismételjünk meg újból, amíg a tojáskeverék el nem fogy.
- Tegyük a tésztát a sütőbe és 185 fokon süssük készre 35-40 perc alatt.(halátjuk, hogy a teteje már nagyon pirul akkor kész van a tészta).
- Vegyük ki kihűlni és már lehet is fogyasztani.
Próbáljatok ellenállni a sütés közbeni illatoknak , jó étvágyat