Ha ősz akkor nálunk répatorta. Ez a süti egyike a családunk kedvenceinek. A bórus, esős, szürke napokon, mást se kivánunk csak ezt a puha, fahéjas finomságot, tele minden jóval. Próbáljátok csak ki és meglátjátok, mindjárt milyen jó hangulatú lesz mindenki körülöttetek ;)
Hozzávalók
A tésztához:
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 140 g porcukor
- 80 ml habtejszín
- Izlés szerint dió a dekoráláshoz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra és kenjünk ki egy tortaformát vajjal vagy olajjal. Majd egy kicsit tegyük félre.
- Készítsük el a tésztát. Ehhez egy edényben keverjük össze a lisztet a sütőport, sót és fahéjat. Opciónálisan lehet mézeskalács fűszerkeveréket is adni a tésztához, ez akkor fontos, ha igazán fűszeresre szeretnénk készíteni a süteményt.
- Egy másik edénybe, keverjük el az olajat a cukorokkal, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat is alaposan.
- Adjuk a tojásos keverékhez a lisztet 3 részben, és alaposan dolgozzuk el a tésztát.
- Vágjuk fel a diót, kisebb darabokra és adjuk a tésztához.
- A répákat hámozzuk meg és reszeljük le. Adjuk hozzá a tésztához és alaposan keverjük el benne, ügyelve arra, hogy a hozzávalók egyenletesen oszoljanak el.
- Merjük bele a tésztát egy tortaformába és egyengessük el.
- Tegyük a sütőbe sülni körülbelül 50 percre, majd teszteljük egy fogpiszkálós szúró próbával, hogy átsült-e a tészta belseje is.
- Ha kész, hagyjuk kihűlni és addig készítsük el a krémet. Ehhez egy habverővel keverjük el a hozzávalókat, amíg egy vastagabb krém állagot nem kapunk.
- A kihűlt tortát vágjuk keresztbe, és töltsük meg a krém felével. Majd a krém másik felével kenjük meg a tetejét. Végül pedig szintén a süti tetejére dió darabkákat tehetünk dekorációként.
- A legjobb akkor lesz az eredmény, ha hűtőben egy kicsit tud még kicsit állni a süti, mielőtt fogyasztani kezdenénk, mert így a krém teljesen megszilárdulhat.
El is készültünk, jó étvágyat hozzá