Recept ajánló

Szilvás-almás pite

Panni
Panni
2021.10.05 00:00
Szilvás-almás pite
Itt az ősz, amely a legjobb alkalom arra, hogy megmutassuk a családunknak az igazi érett, telt ízeket. Ebben a sütiben az alma és szilva ízkombinációja dominál majd, ropogós tésztával ölelve. Egy kis fahéjjal és gyömbérrel megfűszererve pedig egészen különleges finomság-bombává fokozhatjuk a hatást ... próbáljátok csak ki ;)

 

Hozzávalók

 

  • 250 g liszt
  • 120 g vaj
  • 60 g cukor
  • 1 teskanál sütőpor
  • 2 tojás (egy a tésztához, és egy a kenéshez)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál örölt fahéj
  • 1 teáskanál örölt gyömbér

Elkészítés:

  1. Mielőtt a pite készítéséhez fognánk, elsőként készítsünk sült szilvát. Ez lesz a pite egyik alkotórésze. A készítéshez alaposan mossuk meg és pucoljuk le a szilvát, majd egy sütőpapíron süssük meg néhány percig 180 C fokon.
  2. A másik fő töltelék alkotónk az alma lesz, ezt is készítsük elő. Ehhez az almát vagy almákat hámozzuk meg és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Tegyük félre őket.
  3. Most pedig készítsük el a tésztát. Ehhez az összes alapanyagot keverjük össze alaposan, amig egy összeálló masszát nem kapunk. 
  4. Ha összeállt a tészta, akkor formáljuk egy golyóvá és nagyjából a 2/3 részét nyújtsuk ki.
  5. A kigyúrt tésztát helyezzük a pite formába és nyomkodjuk bele a formába, de ügyeljünk rá, hogy egyenletes vastagságú legyen mindenhol. Villával kicsit szurkáljuk meg az alját.
  6. Merjük a tésztára a félig sütött szilvákat, majd pedig szórjuk meg a sütit az almareszelékkel
  7. Opcionálisan izesíthetjük a gyümölcsöket fűszerekkel is. Ehhez érdemes fahéjat, és gyömbért használni, ezek az ízek nagyon harmonikusan illeszkednek a szilvához és az almához, sőt szépen kihangsúlyozzák a gyümölcsök ízeit.
  8. Végül a maradék tésztát is gyúrjuk ki és vágjunk belőle kis 1-2 cm vastagságú csíkokat. A csíkokat terítsük a pite tetejére, de úgy, hogy fonjuk át őket egymás alatt, így végül egy rácsos fonást kell kapnunk a pite tetején. 
  9. Ha mindevvel megvagyunk, akkor végezetül még kenjünk meg egy tojással a süti tetejét, ettől szépen kifényesedik és megpirul majd, és tegyük a sütőbe sülni 180 C fokra, körülbelül 40 percre.

El is készültünk, jó étvágyat hozzá slightly smiling face