Recept ajánló

Tökös Pite Zablisztből

Panni
Panni
2020.11.13 00:00
Tökös Pite Zablisztből
Kóstold meg te is ezt a fűszeres finomságot.
Ha még nem sütöttél tökös pitét, akkor itt az ideje. Az elkészítése kicsit tovább tart, de teljes mértékben megéri.
Az biztos, hogy mindenki kérni fog egy szeletet. Vagy kettőt. 

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250g zabliszt
  • 120g vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 60g cukor

A krémhez:

  • 400g sült tök püré
  • 2 nagy tojás és egy harmadik tojás sárgája
  • 100g barna cukor
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál szerecsendió
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál Kardamom
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50g habtejszín

 

Elkészítés:

  1. Először a tésztát gyúrjuk össze, hiszen a hűtőben kell pihentetnünk minimum 1 órán át. 
  2. Az összes hozzávalók rakjuk egy tálba és addig gyúrjuk, amíg egy összeálló tésztát nem képez. 
  3. Formáljunk egy folyót belőle, tekerjük celofánba és rakjuk pihentetni a hűtőbe egy órára. 
  4. Ezután vágjuk fel a sütőtököt, tisztítsük meg a közepét és süssük, amíg meg nem puhul. 
  5. Ha kész van, távolítsuk el a héját és egy villa segítségével nyomkodjuk szét. Így egy püré állagot kapunk.
  6. Tegyük félre a tököt és egy nagy edényben verjük fel a tojásokat majd adjuk hozzá a barnacukrot, sót, citromhéjat és az összes fűszert. 
  7. Alaposan dolgozzuk el a hozzávalókat és adjuk hozzá a tökpürét és a habtejszínt. Keverjük el. 
  8. Vegyük elő a hűtőből a tésztát ha letelt az egy óra és gyúrjuk ki laposra majd helyezzük át egy pite formába. Az ujjaink segítségével lapítsuk a tésztát a forma falának úgy, hogy mindenhol ugyan olyan vastagságú legyen a tészta.
  9. Süssük elő a tésztát 10 percig 180 fokon. Majd vegyük ki a tésztát a sütőből és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
  10. Ha már nem forró a tészta, a tökös mixet beleönthetjük az elősütőt formába és 40 perc alatt készre sütjük. 
  11. Ízlés szerint habtejszínnel dekorálhatjuk és tálalhatjuk.

Jó étvágyat!