Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel XX. - 60 felett is lendületben!

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel XX. - 60 felett is lendületben!

60 felett is lendületben!

 

Persze, hogy 60 év felett is lendületben! Ez nem is kérdés! Megfelelő odafigyeléssel és rendszeres mozgással megőrizheted a fittségedet.

A mozgás a testre és a lélekre is jó hatással van, emellett erősíti az izomzatot és serkenti az anyagcserét (ami idősebb korban lelassul). Jótékony hatással bír a vérkeringésre és erősíti az immunrendszert.

 

Sajnos nem tudok rossz dolgokat írni, szóval folytatom a sok-sok pozitív hatását a sportolásnak, mint például, hogy a testmozgás késlelteti a sejtek öregedését és serkenti az agyműködést, koordinációt. Fontos, hogy feltöltsön az adott mozgásforma lelkileg, szellemileg, fizikálisan is, mert ha olyan sportágat választasz amit igazán szeretsz és kikapcsol, akkor csak jól járhatsz. Hab a tortán, ha a barátaiddal és/vagy a családoddal tudod ezt tenni.

 

Mindig figyeld a tested jelzéseit, ne erőltesd túl magad. Szánj elég időt a pihenésre, regenerációra is és a legfontosabb, hogy tartsd be a fokozatosság elvét! Számos olyan mozgásforma van, amit 60 év felett is könnyedén lehet csinálni. Biztos, ami biztos írok pár példát:

 

Kerékpározás 

Végre itt a jó idő, elő a bringákkal! Ez egy szuper mozgásforma, ami nem terheli meg az ízületeket. Lehet társaságban, barátokkal tekerni, így a jókedv adott. Szerencsére egyre több kerékpárút van és épül így biztonságosan tudsz tekerni (persze megfelelő védőfelszereléssel). Vigyél magaddal kulacsot és ne felejtsd el megnézni, hogy mennyi és milyen emelkedő van a kinézett szakaszon.

 

 

Úszás, vízi torna vagy más néven aquafitness

Az úszás is kíméli az ízületeket, így ha szereted a víz közelségét, akkor jó kikapcsolódás lehet. Kösd össze egy kis szaunázással és már meg is van a szuper program. Ha unalmasnak találod az úszást vagy más közösségibb sportra vágysz, akkor próbáld ki az aquafittnesst! Ez a mozgásforma is növeli az izomtónust és javítja a vérkeringést, tüdőkapacitást. Csapatban hajtjátok végre a feladatokat, így ösztönözhetnek a többiek a tökéletes feladatvégrehajtásra.

 

 

Túrázás, nordic walking

 

Remek kikapcsolódás a túrázás, hiszen a szép környezet adott és a saját fizikai állapotodhoz méret tudsz útvonalat választani. Mindig vigyél magaddal folyadékot és esetleg legyen nálad energia szelet és fényvédő is. Az egyik korábbi blogbejegyzésemben bővebben írtam a Nordic Walking használatáról, lásd itt.

 

Senior torna, pilates

 

Sok edzőterem tart olyan edzéseket, amiket kifejezetten idősebbeknek ajánlanak. Itt természetesen figyelembe veszik, hogy mi az előnyös mozgásforma és csak iylen jellegű feladatokat adnak.

A felsoroltakon kívül rengeteg lehetőség van még, mint például a tánc vagy akár az asztalitenisz, frizbi, tollaslabda stb. A lényeg csak annyi, hogy találd meg a Neked megfelelőt és érezd benne jól magad!

Mozduljunk ki együtt ;)