Tanácsadóink javaslatai

Fitten Emivel XVI. - Te szoktál emelkedőn futni?

Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Emese, triatlon edző, humán-kineziológus
Fitten Emivel XVI. - Te szoktál emelkedőn futni?

Te szoktál emelkedőn futni?

 

Ha kimész futni, akkor melyik terepet preferálod jobban? Ami épp a lakóhelyedhez közel van vagy ki szoktál menni neked kedvező futópályára is? Ha jobb formában érzed magad futás terén, akkor én teljes mértékben ajánlom a hegyi/emelkedőre futást. (De edzettséghez mérten, a fokozatosság elvét betartva!) Hiszen sík terepen is látványos fejlődést érhetsz el ezzel az edzés módszerrel. Sokan mondják, hogy az emelkedők, alapvetően a gyorsító edzések álruhában.

Mire figyelj, ha emelkedőre futsz:

 

A meredek emelkedők kisebb és valamivel gyorsabb lépéseket igényelnek, emellett a térded is magasabbra emelkedik és a csípőizmod is keményebben dolgozik. Tehát nagyon fontos, hogy kisebbeket és pörgősebbeket lépj, hogy megmaradjon a tempód és könnyebben feljuss. Emellett amikor futsz fel, akkor kicsit „rá kell dőlnöd”, tehát a felsőtested kicsit előrébb dől futás közben. A hasizmaid pedig, jobban feszülnek, hogy stabilizálják a törzsedet.

 

Ne felejtsd el, hogy a helyes karmunka itt is és síkfutás közben is egy óriási plusz segítség!

 

 

Biztos, hogy jobban fogod majd kapkodni a levegőt, de ettől ne ijedj meg, mert ez a tulajdonképpen a hasznodra fog válni. Javulni fog az aerob és az anaerob kapacitásod és hatékonyabbá válik az oxigénszállító képességed is. Tehát javulni fog a futó teljesítményed, mivel több vér jut majd el a dolgozó izmokhoz. Az agyat is jobban megdolgoztatja ez az edzés típus, így növeli a koncentrációs képességedet is.

 

Mennyi pozitív hatása van, ugye?

 

 

Ne felejts el előtte bemelegíteni!

Nagyon fontos, hogy ne egyből egy nagyobb emelkedővel kezdj, készítsd fel a szervezetedet kellő képpen:

Ha már elhatároztad, hogy elmész futni, akkor előtte (kellő idővel előtte) kapj be pár extra finom energiagolyót. Könnyű elkészíteni és isteni finom!

Na, de hagyj utánra is párat, nyújtás után jól fog esni ;)